Technical writer? Bruggenbouwer!

Twee vrienden, de ene Java-ontwikkelaar, de andere verpleger, zitten samen op café. In de nasleep van de coronacrisis hebben ze het over de opsporing van zieken en hun contacten. De verpleger oppert dat een degelijk traceersysteem, liefst geautomatiseerd via een app, het jaarlijkse aantal griepdoden zou kunnen doen dalen. 

De Java-man schetst meteen vol vuur hoe hij de app voor zich ziet: “import {‘name’; ‘location’} and if 1 < or =subject’….”.  

Wablieft? De verpleger volgt het niet helemaal. Of helemaal niet. 

Nu komt de technical writer van pas. 

Een technical writer luistert naar de vakspecialist en zet technische bewoordingen om in een taal die begrijpelijk is voor de gebruiker en de leek.  Waarom is dat nodig? Verdergaand op het café-verhaal: de minister die de ultieme beslissing neemt over de aankoop van de griep-app spreekt hoogstwaarschijnlijk geen Java. Wil de ontwikkelaar de minister ervan overtuigen dat zijn app de beste op de markt is dan legt hij het maar beter uit in een taal die de minister begrijpt. 

Is een copywriter een technical writer? 

‘Copywriter’ is een algemeen gebruikte benaming voor iemand die teksten schrijft. Toch is ‘technical writing’ iets anders dan ‘tekst schrijven’. Als technical writer beschik je best over een analytische geest. Je moet bergen vakspecifieke informatie doornemen, segmenteren en de essentie eruit halen. Vervolgens zet je de technische bewoordingen om in taal die iedereen begrijpt en verdeel je de info over procedures, stappenplannen, handleidingen, FAQ’s enz. Technical writing is geen creatief schrijfproces, het is uitpluizen en herformuleren. 

Heb jij nood aan een analytische geest die jou helpt met technische teksten? Vraag dan niet aan jouw productiechef of ontwikkelaar om de release notes of veiligheidsinstructies te schrijven. Contacteer mij.

Geef een reactie