Elk jaar zijn woord!

(En wat brengt de coronacrisis ons dit jaar?)

Ben jij een millennial uit 1990? Dan is ‘gekkekoeienziekte’ jouw woord. Onder andere ‘Jiskefet’ en ‘regiolect’ horen ook thuis in jouw geboortejaar. 

Het Genootschap onze taal, de vereniging voor liefhebbers van de Nederlandse taal, heeft op zijn website een leuke woordenzoeker staan. Voer een jaartal in, bijvoorbeeld uw geboortejaar, en kijk welke woorden of uitdrukkingen in dat jaar voor het eerst in Van Dale verschenen. Elk woord krijgt een kleine toelichting waar het vandaan komt en waarom het in dat jaar opgang maakte. 

De lijst gaat terug tot 1800 en is gebaseerd op het Calendarium van de Nederlandse taal dat de geschiedenis van de Nederlandse taal beschrijft. 

Nog een paar voorbeeldjes als smaakmaker: 

  • Zie, ginds komt de stoomboot,1850 
  • Hamsteren, 1914 
  • Atoombom, 1945  
  • Voetbal is oorlog, 1971 
  • Sjoemelsoftware, 2015 

Taal evolueert voortdurend en weerspiegelt de maatschappelijke werkelijkheid. Grote gebeurtenissen zoals crisissen en oorlogen leveren een rist nieuwe woorden op. Vele daarvan verdwijnen na een tijdje weer in de plooien van de geschiedenis, sommige vinden definitief hun ingang in ons taalgebruik. 

De coronacrisis van 2020 levert ongetwijfeld ook een paar mooie neologismen op, weet nu al Ton Den Boon. Ton Den Boon is hoofdredacteur van ‘De Dikke Van Dale’ en houdt een coronawoordenboek bij. 

Zijn de blijvertjes anderhalvemeteren, balkonnade of coronababy? Volgend jaar even nakijken in Van Dale! 

Woord- en taalgebruik bepalen het imago van jouw bedrijf of organisatie. Wil jij advies of hulp bij het schrijven en vertalen van jouw bedrijfsteksten? Kijk eens rond op de website of contacteer me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.