Ben jij baas over jouw gegevens?

In De Standaard Weekblad van 26 september las ik een interessant interview met Tim Berners-Lee over gegevensbeheer.

Berners-Lee is de man die dertig jaar geleden het wereldwijde web uitvond. Hij werkte op dat moment als software-ingenieur bij Cern, de Europese raad voor kernonderzoek en wilde de verschillende documenten binnen Cern verzamelen op één netwerk om ze gemakkelijker toegankelijk te maken voor onderzoekers. Berners-Lee mocht zijn idee uitwerken. Cern deelde de technologie gratis met iedereen die ze kon gebruiken en de rest is geschiedenis.

De doorbraak van het web…en van de internetgiganten

Het grote publiek omarmde het www en het werd dan ook al snel door grote bedrijven gekaapt voor commerciële doeleinden. Dertig jaar later dringt het besef door dat giganten zoals Google, Facebook en Amazon het web domineren en dat wij, gebruikers, geen controle meer hebben over onze persoonlijke gegevens.

En daar wringt het schoentje voor Berners-Lee. Volgens hem liep het goed mis zodra websites en social media Artificial Intelligence en clickbaites gingen inzetten om gebruikers te lokken en ze vervolgens gevangen te houden in een artificiële informatiebubbel.

Web 3.0 en het nieuwe gegevensbeheer

Als tegenreactie ontwikkelt Berners-Lee nu ‘Solid’. Solid is een virtuele kluis met daarin gegevens naar keuze: adres, burgerlijke staat, lievelingsboeken, voedingsgewoonten, haarkleur, noem maar op. Als gebruiker ben jij 100% eigenaar van de gegevens.Jij beslist zelf welke instantie of organisatie toegang krijgt tot jouw gegevens en voor hoe lang.

Het klinkt veelbelovend om de macht weg te halen bij de Googles en Amazons en de regie weer over te dragen aan de gebruikers. Zo veelbelovend dat het Agentschap Informatie Vlaanderen de komende maanden een aantal tests met Solid uitvoert.

Wat heeft de copywriter daarmee te maken?

Wat heeft gegevensbeheer te maken met copywriting? Misschien wel meer dan jij denkt. Op dit moment bepalen de (duistere) algoritmes van Google of een lezer jouw bedrijfswebsite al dan niet vindt. Copywriters scholen zich massaal bij in SEO, SEA en clickbaites omdat een webtekst zo goed mogelijk aan de Google-eisen moet voldoen om het juiste publiek aan te trekken. Als een technologie als Solid de regie weer aan de gebruiker geeft, zal de pure inhoud van een tekst opnieuw belangrijker zijn dan de truken van SEO.

Voor mij dus zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Ik ben gepassioneerd door taal én door technologie. Wil jijadvies of hulp bij het schrijven van jouw bedrijfsteksten, website of technische procedures? Neem dan een kijkje op de website of contacteer me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.