Hoe klinkt een bloem?

Voor Kasjpo reviseerde ik de eerste nieuwsbrieven. Ik gaf een paar tips over spelling en zinsopbouw maar al heel snel werd duidelijk dat Liesbeth zelf de perfecte nieuwsbrief schrijft. De tone-of-voice zit namelijk helemaal goed en dat is belangrijk, vooral voor een kleinere organisatie die dicht bij haar klanten staat.

Tone-of-voice? Wat is dat?

Tone-of-voice is de klankkleur die een tekst heeft. Het is de stem die jij in he hoofd hoort wanneer je een nieuwsbrief, webtekst of brochure leest.  Als bedrijf of organisatie spreek je met (potentiële) klanten via de website of nieuwsbrieven. Het is dus belangrijk dat de lezers jou in de tekst herkennen. Dat datgene waar jij met jouw organisatie voor staat, doorklinkt in de tekst. Lezers die jou persoonlijk kennen, moeten als het ware jouw stem in hun hoofd horen wanneer ze jouw tekst lezen.

Tegelijkertijd moet de tekst wel professioneel zijn en geen cafépraat verkopen. Je wilt op jouw website of via de nieuwsbrief duidelijk maken wat jouw specialiteit is. Je moet de balans vinden tussen vakjargon en laagdrempeligheid.

Tone-of voice of identiteit?

Verder is het belangrijk dat de tone-of-voice hetzelfde is voor iedere tekst van jouw organisatie. Webtekst, brochure, nieuwsbrief of kerstkaart: lezers mogen niet de indruk krijgen dat ze vier verschillende organisaties horen. En dat bereik je alleen door jezelf te zijn. In een eenmanszaak ben jijzelf de identiteit die je moet trouw blijven in teksten. In een grotere organisatie moet je die identiteit vormgeven. Of met een duurder woord: een merkpersoonlijkheid opbouwen.

Vind jij het moeilijk om jouw identiteit in elke tekst te laten doorklinken? Laat jouw teksten dan nalezen door een externe tekstschrijver. Ik bekijk jouw teksten door de ogen van jouw klant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.