Hoe klinkt jouw website?

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk!

Wanneer jij je klant ontmoet, besteed je extra veel zorg aan je kleding en je uiterlijk. Je zorgt ervoor dat je treffelijk in het pak zit of er net boho-chic uitziet. Je wilt immers het imago en de cultuur van jouw organisatie uitstralen.

Hetzelfde geldt voor de teksten op je website en in je communicatie. Je wilt dat de bezoeker van je website meteen voelt waar jouw organisatie voor staat. En ook voor een webpagina, flyer of brochure geldt: de eerste indruk telt!

Hoe steek je teksten in een pak of een zigeunerjurk?

Het imago dat jouw bedrijf uitstraalt, noemen we met een duur woord merkpersoonlijkheid. Het is de identiteit van het bedrijf, het geheel van kenmerken dat jouw bedrijf uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Kenmerken zoals uiterlijk – logo en kleur – en karaktereigenschappen – komt je organisatie stoer over, betrouwbaar, extreem vooruitstrevend, …?

Het uiterlijk bepaal je met het ontwerp van je logo en kleurgebruik. Het karakter van je bedrijf zal vooral duidelijk worden in je communicatie. In je teksten dus. Alleen wanneer alle teksten van jouw organisatie hetzelfde karakter uitstralen, zal een klant zich met jouw organisatie identificeren en bereid zijn een loyale band op te bouwen.

Daarom is de tone-of-voice van je bedrijfscommunicatie belangrijk.

Jouw tone-of-voice: klassiek concert of zigeunerdans?

Tone-of-voice is de klankkleur die een tekst heeft. Het is de stem die je hoort in je hoofd wanneer je een nieuwsbrief, webtekst of brochure leest.  Als organisatie spreek je met (potentiële) klanten via  de website en nieuwsbrieven. Het is dus belangrijk dat de lezers jou (en al je medewerkers) in de tekst herkennen. Dat datgene waar je met het bedrijf voor staat, doorklinkt in de tekst. Lezers die persoonlijk met jou of een van ja collega’s in contact komen, moeten als het ware jouw (of hun) stem in hun hoofd horen wanneer ze de tekst lezen.

Hoe meer werknemers je organisatie heeft, hoe moeilijker het is om iedere tekst dezelfde klankleur te geven. Webtekst, brochure, nieuwsbrief of kerstkaart: lezers mogen niet de indruk krijgen dat ze vier verschillende organisaties horen.

Consequent dezelfde klankkleur in je communicatie brengen, kost wel wat tijd. Tijd die jij misschien liever besteed aan waar jij goed in bent, zoals je klant ontmoeten en de het verkoopproces sturen. Een copywriter neemt die schrijftaak met veel liefde van jou over. Zo hou jij meer ruimte over voor je andere taken.

Stuur mij jouw bedrijfsteksten om na te lezen en ideeën om over te schrijven. Ik trek een pak of een zigeunerjurk aan en wijd me aan jouw teksten met de ogen van je klant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.