Dus daarom solliciteert een kandidaat … niet!

Een vriendin van me zag onlangs een interessante vacature bij een stadsbestuur. Zij voldeed aan de vereisten, had de gevraagde ervaring en de functie lag volledig in de lijn van haar interesses.

Maar zij solliciteerde niet.

Weet je waarom niet? Omdat de salarisschaal – die bij overheidsinstanties openbaar is – helemaal niet duidelijk was. De vacaturetekst vermeldde de baremaschaal en gaf dan een link naar een loonsimulator om zelf het nettoloon te berekenen.

Te veel kliks, te ingewikkeld, te vaag en te veel onzekerheid of de berekening wel klopt. Te veel moeite om te solliciteren.

Hoeveel kandidaten denk je dat dit stadsbestuur misloopt door de onduidelijke vacaturetekst? En dat in een periode waarin vacatures niet ingevuld raken!

Duidelijk zijn in een vacaturetekst is een absolute noodzaak om kandidaten aan te trekken. Ziet een kandidaat na enkele seconden niet de gewenste informatie? Klik, weg, op naar de volgende vacature die wél duidelijk is.

Een warme oproep aan alle recruiters, HR-mensen, CEO’s en iedereen die vacatureteksten schrijft: neem je vacatures eens onder de loep. Lees ze vanuit het standpunt van een kandidaat.

  • Zou jij op de vacature ingaan?
  • Wil jij bij de organisatie werken?

Neen? Dan is het hoog tijd om betere vacatureteksten te schrijven.

Een tip die je meteen kan gebruiken: neem de rol van sollicitant op wanneer je een vacaturetekst schrijft. En dat bedoel ik quasi letterlijk: speel, acteer, beeld je helemaal in dat jij op zoek bent naar de baan die je aanbiedt.

Vind je dat te moeilijk of te tijdrovend? Vraag hulp aan een analytisch tekstschrijver. Ik bekijk samen met jou de vacatures in jouw bedrijf en schrijf er teksten voor waarop kandidaten wel reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.