Typen, schrijven of tekenen?

Gebruik jij lachende gezichtjes in jouw sms- of WhatsApp-berichten? Ongetwijfeld.

Gebruik je ook emoticons wanneer je een tekst met de hand schrijft? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Vanwaar dat verschil?

Een pen danst over het papier

Volgens de Parijse psychiater Roland Jouvent zit er beweging en emotie in een handgeschreven tekst. “Er zit iets van dans in een handgeschreven tekst, het geeft een melodie aan de boodschap die emotie toevoegt. Iets waarvoor we in getypte teksten emoticons zijn gaan gebruiken.” 

Ziedaar het antwoord op de vraag. Wanneer we met de hand schrijven, kruipt er een deel van onszelf mee in de tekst. Als is het maar via het zwierige, nuchtere, slordige of geblokte handschrift van de schrijver. Ieder handschrift is uniek (cf. forensische schriftexpertise) en voegt iets toe aan een tekst wat een toetsenbord niet vermag.

There is an element of dancing when we write, a melody in the message, which adds emotion to the text. After all that’s why emoticons were invented, to restore a little emotion to text messages. (Roland Jouvent in The Guardian)

De pen heeft het laatste woord nog niet gehad

Net daarom zijn pen en papier nog niet dood. In deze week van het Nederlands hield De Standaard een kleinschalig onderzoek onder haar lezers om te peilen naar het gebruik van de pen respectievelijk het toetsenbord.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de respondenten minstens een kwartier per dag met de hand schrijft. Vooral voor notities in een vergadering of studentenaula grijpen we toch nog massaal naar de pen.

Dat is niet zo verwonderlijk want onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat schrijven met de hand onder andere voor studenten zijn voordelen heeft. Het is trager dan typen op een toetsenbord en de vloeiende handbeweging zet onze hersenen en het geheugen meteen aan het werk om te verwerken. Bovendien zou typen op een PC meer afleiden van het onderwerp. Informatie die je met de hand opschrijft, onthoud je beter.

Van schrijven naar tekenen

Moeten we ons dan allemaal weer een vulpen en notitieboekje aanschaffen? Misschien. Notities typen op PC of tablet heeft ontegensprekelijk ook voordelen. Het gaat bij de meeste mensen sneller en je kunt de informatie meteen delen via allerlei digitale kanalen.

Wil je geconcentreerd blijven bij het onderwerp of jouw creativiteit vrij laten stromen dan zijn pen en papier in het voordeel.

Of beter nog: een set kleurpotloden. Visuele aantekeningen onder de vorm van een schets, schema of icoontjes zijn namelijk nog beter voor het geheugen en zetten ons brein op een dieper niveau aan het werk.

Droedel er dus maar op los! Het komt jouw brein alleen maar ten goede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.