Daar is de zoveelste nieuwsbrief!

Weet je waar ik me aan erger in een nieuwsbrief? Aan tekst zonder structuur. Een nieuwsbrief die van de hak op de tak springt, die van de ene gedachte naar de andere hopt zonder naar een conclusie te leiden.

Omdat iedereen zichzelf moet verkopen via social media stuurt iedereen ongebreideld nieuwsbrieven en posts  de wereld in: via LinkedIn, Instagram, Facebook, e-mail en binnenkort ongetwijfeld via TikTok. Dan lees ik zo’n nieuwsbrief en denk ik: ‘Wat heb jij me nu eigenlijk verteld? Wat is de kern van jouw boodschap?’ De call to action onderaan is meestal  duidelijk ­– mail me als jij ook dit of dat wilt ­­– alleen is het vaak niet duidelijk wat ik dan zou moeten willen. (Verderop geef ik een paar tips hoe het wel moet.)

Denk jij dat jouw doelpubliek de tijd neemt om een rommelige nieuwsbrief te lezen? Uit loyaliteit of nieuwsgierigheid? Think again!

Lezers lezen niet – niet!

Lezers lezen niet, ze scannen een tekst diagonaal. Jouw lezer springt met zijn ogen van links naar rechts en van boven naar onder door jouw tekst. En beslist bij de eerste regels of het de moeite is om verder te lezen. Af en toe blijven de ogen haken aan een woord dat de aandacht trekt. Hoe vaker de ogen van jouw lezers aan een woord blijven vasthaken, hoe groter de kans dat ze de nieuwsbrief ook echt en op het gemak gaan doorlezen. En daarna actie nemen of jouw boodschap onthouden.

Authenticiteit ja, maar …

Authentiek zijn in wat je aanbiedt, is belangrijk. Dus schrijf je vanuit je hart. Authentiek zijn betekent echter niet dat je alles wat in je opkomt op papier gooit en meteen de wereld instuurt. Veel kans dat jouw lezers dan de draad kwijtraken. Ze staan namelijk niet naast je en kunnen je geen vragen stellen ter verduidelijking.

Hoe breng je wel structuur in je nieuwsbrief?

Zit je boordevol inspiratie en voel je de ideeën stromen? Prima, schrijf ze in een notitieboekje, in een digitaal notepad of neem ze op. Bewaar die ideeën.

Vervolgens ga je rustig zitten en denk je na over de boodschap die je met je nieuwsbrief wilt brengen. Zet met een paar steekwoorden een structuur op papier en selecteer in je notities de bruikbare ideeën die passen bij de boodschap.

En pas dan begin je te schrijven.

Een paar tips om structuur te brengen in jouw teksten:

  • Inleiding, midden, slot. De basisstructuur van iedere tekst geldt ook voor nieuwsbrieven en posts op social media.
  • Verdeel de tekst in alinea’s. Alinea’s zijn kleine hapklare brokjes voor de lezer. Dat verteert makkelijker dan een grote pot woordenspaghetti. De ideale lengte voor een alinea is 5 tot 7 regels. Korter mag. Langer niet.
  • Witregels verhogen de leesbaarheid, maar overdrijf hiermee niet! Zelf vind ik het ergerlijk als er tussen iedere zin een witregel staat (en je dus van iedere zin een alinea maakt, zie hierboven). Door te veel witruimte zie je niet meer welke zinnen bij elkaar horen en gaat de samenhang van de tekst verloren.
  • Gebruik signaalwoorden. Dat zijn woorden die jouw zinnen en gedachten aan elkaar breien: ten eerste, bovendien, daarnaast, hoewel, daarentegen, zoals, daarom, want, dus, kortom … Dit soort woordjes leggen het verband tussen een vorige en een volgende zin. Ze helpen je lezer om de tekst te scannen. Aan deze woorden blijven de ogen van de lezer vasthaken.
  • De opsomming. Heb je een lijstje met tips? Presenteer ze dan ook als een lijst met opsommingstekens. Dat leest makkelijker dan hele zinnen.
  • Beperk je nieuwsbrief tot 1 thema en dwaal niet af in de gedachtegang.
  • Toch meerdere thema’s in je nieuwsbrief? Werk dan met duidelijke tussentitels zodat de lezer kan kiezen wat hij wil lezen.

Vraag hulp

Vind je dit proces te lastig of te tijdrovend? Geen probleem! Ik hou van analyse, synthese en structuur. Ik breng met veel plezier structuur aan in jouw ideeën en gedachten en maak er een leesbare nieuwsbrief of post van. Mail me voor informatie of een gesprek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.