Te veel spelfouten in je sollicitatiebrief? Bye, bye job!

Aisha en Mike solliciteren beiden voor de functie van softwareontwikkelaar bij een gekende supermarktketen. Ze zijn even oud en hebben evenveel werkervaring. Kortom, ze zijn qua profiel gelijkwaardig.

Mike begint zijn brief als volgt:
“Ik ben zeer enthousiast over de functie die uw bedrijf aanbied. Ik wil me dan ook graag kandidaat stellen …”

Aisha begint haar brief als volgt:
“Ik heb heel veel interesse in de functie die uw bedrijf aanbiedt. Ik wil me dan ook graag kandidaat stellen …”

Aisha krijgt een uitnodiging op om sollicitatiegesprek te komen. Mike niet.
Waarom? Dat lees je hieronder.

Twee spelfouten in je sollicitatiebrief? Dan heb jij 7,5% minder kans dat je op gesprek mag gaan dan wie geen enkele spelfout maakte. Vijf spelfouten? Dan heb je maar liefst 19% minder kans om een uitnodiging te krijgen.
Dat is de uitkomst van een recent experiment van de Universiteit Gent, KU Leuven en Odissee Hogeschool.

Je cv mag nog zo indrukwekkend zijn, als er te veel typefouten in staan, twijfelt de recruiter aan jouw deskundigheid en grondigheid. Is die twijfel onterecht? Dat zal je helaas nooit zelf kunnen vertellen als je geen uitnodiging voor een gesprek krijgt.

“Zelfs het effect van twee spelfouten was in het experiment even negatief als het effect van vrijwilligerswerk positief is. Met andere woorden: geen spellingsfouten maken leverde de kandidaten evenveel op (in vergelijking met twee fouten maken) als aan vrijwilligerswerk doen. Dit is opmerkelijk: een eerdere praktijktest toonde aan dat vrijwilligerswerk van goudwaarde voor je cv is en, wanneer uitgevoerd door etnische minderheden, toelaat discriminatie te ontlopen.”
Professor Stijn Baert (UGent)

Niet alleen voor studenten

Dit effect speelt niet alleen bij sollicitaties. Een mail van een inkoper aan een bedrijf? Jouw nieuwsbrief aan potentiële klanten? De informatie die je deelt op jouw bedrijfswebsite? Een typefout is geen halszaak en is snel gemaakt maar als je te nonchalant met je communicatie omspringt, kan het je imago schaden. En niemand komt het je vertellen. Bewaar het sms- en chat-taaltje dus waar het voor bedoeld is: voor berichtjes aan je vrienden. In belangrijke communicaties let je best op je woorden en je spelling.

Drie tips die jou helpen om geen type- of spelfouten te maken in je communicatie:

  1. Gebruik de spellingchecker in je tekstdocument!
  2. www.woordenlijst.org: ben je niet zeker over de schrijfwijze? Zoek het op! Het online ‘Groene Boekje’ is gratis en je vindt er zowat elk woord terug. Ook de vervoeging van die vreselijke Engelse werkwoorden.
  3. Huur een expert in om jouw teksten na te lezen.

Meer weten? Advies nodig? Mail me met jouw vraag. Kleine spellingtwijfels ruim ik gratis voor je uit de weg.

Een reactie op “Te veel spelfouten in je sollicitatiebrief? Bye, bye job!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.