Ik vind geen werknemers!

‘Volk, volk, volk’, roepen steeds meer bedrijven

Zo kopte de krant De Standaard enkele weken geleden.

In het krantenartikel getuigen drie CEO’s van Vlaamse KMO’s hoe moeilijk het is om vacatures in te vullen. Ze vinden geen geschikte kandidaten. En de sollicitanten die wel interesse hebben, stellen te hoge eisen, lees ik tussen de regels door. De jonge generatie werknemers wil niet meer overwerken, klagen sommigen.

Ik wil hier even bij stilstaan.

Klopt het wel dat jonge werknemers geen overuren meer willen maken? Of stelt het bedrijf dat werknemers zoekt de verkeerde vragen?

Zomaar een voorbeeld van een vereiste die je wel vaker tegenkomt in een vacaturetekst voor een productiemedewerker:

‘Flexibele uurroosters en werken in het weekend of op feestdagen is voor jou geen probleem.’

Natuurlijk zijn er werkkrachten nodig voor een productie die 24/7 draait. Maar je kan deze vereiste ook anders omschrijven:

‘Jij bent trots op jouw kunde en prestaties en gaat daarom tot het uiterste om jouw klanten te helpen. Werken in het weekend of op feestdagen hoort voor jou bij een goede dienstverlening. Van ons krijg je er de wettelijke verloning voor, van jouw klant een extra grote glimlach.’

Welke van de twee vacaturevereisten zou een gemotiveerde kandidaat het meeste aanspreken?

Ik vraag me dus af of er inderdaad minder bereidheid is bij werknemers om hard te werken. Of ligt het aan de manier waarop een bedrijf hard werken en zijn bedrijfscultuur voorstelt?

Ik doe een oproep aan alle managers en bedrijfsleiders die hun vacatures niet ingevuld krijgen: neem je vacatures eens onder de loep. Is de vacaturetekst aantrekkelijk? Zou je er zelf op ingaan? Komt de bedrijfscultuur er duidelijk in tot uiting (zonder de standaardtekst van de website te kopiëren 😊)? Hoe onderscheid je jezelf van tientallen andere vacatures voor, zeg maar, een productiemedewerker? Wat maakt de job in jouw organisatie uniek?

Deze vragen zijn relevant om de juiste en gemotiveerde kandidaten aan te trekken.

Vind je het moeilijk om ze om te zetten in een vacaturetekst? Vraag hulp aan een analytisch tekstschrijver. Ik bekijk samen met jou de vacatures in jouw bedrijf en schrijf er teksten voor waarop kandidaten wel reageren.

Ontvang je graag nog andere schrijftips? Download dan het miniboekje met tips voor nieuwsbrieven. helemaal gratis, om meteen mee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.