Kan ChatGPT voor jou een vacature opstellen?

De verleiding is groot om hier volmondig ‘ja, natuurlijk’ op te antwoorden. ChatGPT, de tekstgenerator van OpenAI, kan echt waanzinnig veel. Ik schreef er al eerder over.

Geef ChatGPT de opdracht om een vacature te schrijven voor een chauffeur en er rolt een tekst uit de machine die je zo op Indeed kunt plaatsen. Je moet er alleen nog je bedrijfsgegevens aan toevoegen, maar die kopieer je even van de bedrijfswebsite. Hoppa, voortaan schrijf jij vacatures in letterlijk 5 minuten.

Maar …

Ook al staan in de gegenereerde vacaturetekst de juiste functievereisten, is het een tekst die jouw doelpubliek aanspreekt? Een vacature die potentiële kandidaten met aandacht lezen? Geeft de vacature de bedrijfscultuur weer?

Hoe doet ChatGPT dat, een vacature opstellen?

Wanneer jij ChatGPT de opdracht geeft om een vacature op te stellen voor een chauffeur, dan doorzoekt de tool álle vacatures voor een chauffeur die in de database zitten. Dat zijn dus alle vacatures voor een chauffeur die ooit op het internet zijn verschenen (op het moment van schrijven zijn dat de gegevens tot en met eind 2021).

Uit al die vacatures voor een chauffeur haalt de AI dan zo’n beetje de grootste gemene deler. De woorden en zinnen die voor ‘vacature chauffeur’ het vaakst voorkomen.
(De database zit allicht iets ingewikkelder in elkaar, maar de uitleg daarover laat ik aan de experten van OpenAI over.)

Met andere woorden: de vacature die ChatGPT voor jou schrijft, lijkt op 1000 andere vacatures voor een chauffeur.

Een vacature die op andere vacatures lijkt, is dat erg?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: zijn al die vacatures die ooit op het internet stonden wel zo goed geschreven?

Er was een tijd dat er een overvloed aan werkkrachten was op de arbeidsmarkt. Bedrijven konden voor elke vacature kiezen uit tientallen uitstekende, gelijkwaardige kandidaten. Hoe een vacature eruit zag, was toen niet belangrijk. Er waren toch voldoende kandidaten.

Die tijd is al even voorbij. Sinds enkele jaren raken veel vacatures nog nauwelijks ingevuld. Kandidaten kunnen nu kiezen uit tientallen uitstekende, gelijkwaardige jobs. Daarom is het nu wel belangrijk hoe een vacature eruit ziet. Want jouw potentiële werknemers reageren nu alleen op vacatures die hen echt aanspreken. Er zijn immer meer dan voldoende vacatures.

ChatGPT kent niet jouw bedrijfscultuur

En dat brengt ons bij de grootste zwakte van ChatGPT: de tool is niet creatief. De tool ‘denkt’ niet na. De tool ‘werkt’ niet in jouw bedrijf, ‘voelt’ dus ook niet de bedrijfscultuur. De tool kan ook niet met jou en andere werknemers ‘praten’ om de bedrijfscultuur te leren kennen.

ChatGPT kan alleen een doorslagje maken van de vacatures uit allerlei verschillende bedrijfsculturen. Er zit geen eigenheid in de tekst.

En zonder eigenheid en authenticiteit bereik je vandaag geen potentiële werknemers meer.

Testcase

Ik zuig dit natuurlijk niet allemaal zomaar uit mijn duim (al zou ik dat wel kunnen, en misschien beter dan de AI). Ik nam de proef op de som en liet ChatGPT voor mij een vacature opstellen en vergeleek de tekst met een bestaande vacature.

Voor de bestaande vacature zocht ik er een van Coolblue.
Waarom? Coolblue is een schoolvoorbeeld op het gebied van aantrekkelijke vacatures. De bedrijfscultuur van Coolblue straalt van iedere vacature af. Los daarvan is elke vacature van het bedrijf duidelijk, scanbaar, met de relevante informatie bovenaan én met een salarisvermelding.
(Hier vind je de vacature die ik gebruikte om te vergelijken: https://www.werkenbijcoolblue.be/vacatures/chauffeur-bezorging/antwerpen/)

Ik gaf ChatGPT dus de volgende opdracht:

Schrijf voor mij een vacature voor een chauffeur die wasmachines levert.

Hieronder zie je links de tekst van ChatGPT. Rechts de vacature van Coolblue zelf.

Zeg nu eens: als jij een job als chauffeur zou zoeken, welke van beide vacatures zou jou het meest aanspreken? In welke van beide vacatures staat alles wat jij wil weten over je mogelijke nieuwe job?

Juist.

En dan is mijn bedenking bij ChatGPT: ondanks het feit dat Coolblue al enkele jaren vacatures in deze stijl opstelt en zijn vacatures online plaatst, slaagt ChatGPT er niet in om zo’n pareltje uit zijn enorme database te halen.

Exit AI. Enter de mens.

ChatGPT schreef:

Vacature: Chauffeur voor levering van wasmachines

Wij zijn op zoek naar een ervaren chauffeur voor het leveren van wasmachines aan onze klanten. Je bent verantwoordelijk voor het vervoeren van de machines van ons magazijn naar de locaties van onze klanten, het uitladen van de machines, en het installeren van de machines indien nodig.

Eisen:
·         In het bezit van een geldig rijbewijs B
·         Minimaal 1 jaar ervaring als chauffeur
·         In staat om zware lasten te tillen en te vervoeren
·         Klantgericht en professioneel
·         In staat om zelfstandig te werken
 
Wat bieden wij:
·         Een fulltime baan met een goed salaris
·         Reiskostenvergoeding
·         Doorgroeimogelijkheden binnen ons bedrijf

Als je geïnteresseerd bent in deze vacature, stuur dan je sollicitatiebrief en CV naar ons op. Wij zullen contact met je opnemen voor een sollicitatiegesprek.
Coolblue schreef:

BEZORGER RIJBEWIJS B ANTWERPEN (M/V/X)
24-38 uur
Als chauffeur bezorg je witgoed bij onze klanten. Samen met je collega koerier zet je wasmachines en koelkasten op de juiste plek. Je sluit de apparaten aan en gaat pas weg als alles goed werkt.
·        Gezelligste job. Samen klanten een glimlach bezorgen.
·         Aantrekkelijk nettoloon.
·         Urengarantie. Altijd zeker van je geld.
·         € 12,20 p/u.
Doen
·  Heel veel klanten blij maken. Door samen groot elektro te tillen, aan te sluiten en pas weg te gaan als alles werkt. 
·  Werken in alle vrijheid, zonder dat iemand je op je vingers tikt. 
·   Elke dag een andere route rijden met als hoogtepunten het MAS, de Oude Markt in Leuven en het C-mine gebouw. 
·  Vrienden maken die je ook buiten werktijd spreekt. Onderweg in de camion samen meeblèren met de mooiste hits
·  Een paar keer per dag horen dat je niet meer naar de fitness hoeft. En je bent ook meteen in topvorm voor Mud Masters.
·  Na je route nog een beetje pingpong, basketbal of tafelvoetbal spelen.

Krijgen
·  € 12,20 per uur (na 6 maanden € 12,48). Daarbovenop krijg je een netto ARAB vergoeding van € 1,52 per uur. 
·  Maaltijdcheques van € 6,- per gewerkte dag, fooi, vakantiegeld, eindejaarspremie.
·  Hospitalisatieverzekering en woon-werkverkeer vergoeding.
·  20 vakantiedagen bij een fulltime contract. Met 10 betaalde feestdagen.
·  Een goede start met een 6 maanden contract, inclusief urengarantie. 
·  Tot € 500,- korting op je aankopen bij Coolblue.
·  Doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld naar Installateur of Teamleider, net als Timo.
·  Bij een contract van onbepaalde duur geniet je ook van ons unieke cafetariaplan. Hiermee stel je zelf je salarispakket samen op basis van je behoeften. Meer bruto, meer voordelen. Ka-ching!

Kunnen
·  De klant een glimlach bezorgen met jouw advies en tips over het product.
·  Nederlands spreken en begrijpen.
·  Veilig rijden. Je hebt minimaal 1 jaar een vast rijbewijs.
·  Je uittreksel van je strafregister laten zien.
·  Fulltimers: beschikbaar zijn van maandag tot en met zaterdag, tussen 7.00 en 22.00 uur.
·  Parttimers: beschikbaar zijn op elke zaterdag en minimaal 3 dagen per week werken tussen 7.00 en 16.00 uur. Het is geen flexijob.

Ook bezorger worden? Neem alvast een kijkje hoe de selectiedag er bij ons uitziet. 

Nog meer testen

Nu, hoe gedetailleerder je opdracht aan ChatGPT, hoe beter het resultaat. (En experimenteren met ChatGPT is ook lichtjes verslaven.)

Dus stelde ik ChatGPT vervolgens deze vraag:

Kun je deze vacature herschrijven in de schijfstijl van Coolblue?

Het resultaat was verbluffend (voor een niet-menselijke tool dan toch): ik kreeg inderdaad een vacaturetekst in een andere schrijfstijl. Een stijl die een beetje lijkt op het activerende enthousiasme van de Coolblue-stijl. Maar niet helemaal. Het gedeelte ‘Eisen’ en ‘Wat wij bieden’ bleef hetzelfde. Alleen de inleiding en het slot waren anders. Kijk zelf maar:

ChatGPT schreef:

Vacature: Bezorger met rijbewijs B bij Coolblue

Ben jij de enthousiaste en professionele bezorger die wij zoeken voor ons team? Bij Coolblue, dé webshop voor consumentenelektronica, zorg jij als bezorger ervoor dat onze producten veilig en op tijd bij onze klanten aankomen. Je rijdt in een cool Coolblue busje en bent verantwoordelijk voor het bezorgen van onze producten bij onze klanten.

 [Eisen – Wat wij bieden]

Ben jij klaar om met ons mee te groeien? Stuur dan snel je sollicitatiebrief en CV naar ons op en wie weet zien we jou binnenkort rijden in ons Coolblue busje!

Conclusie

Wat kan je uit deze test besluiten?

Alle gekheid op een stokje: wat ChatGPT kan, is ronduit verbluffend. En de algoritmes zullen in de komende jaren alleen maar beter worden. Ook de data die de tool voeden, zullen van een steeds betere kwaliteit zijn.

Maar het blijft een tool gemaakt door de mens. Het ding is niet ontsproten aan de aarde of iets dergelijks. Wij, mensen, maken AI en dus is AI voor zijn werking afhankelijk van de mens. Er komt alleen maar uit wat wij erin steken. Alle andere creativiteit komt tot nader order uit het menselijke brein, niet uit de machine.

En jouw vacature dan?

Gebruik ChatGPT en andere AI in je eigen voordeel. Het levert je tijdswinst op als je research moet doen.

Je kunt de tool vragen een eerste draft van een vacature voor jou te schrijven. Dat doet ChatGPT waarschijnlijk sneller dan jij kunt typen. Maar daarna moet je jouw eigen brein en creativiteit aanspreken om het juiste gevoel in die vacaturetekst te leggen.

Tenminste, als je goede werknemers wilt aantrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.