Laat ze maar flink over jou roddelen!

Het nut van reviews en testimonials op je website

Mensen over heel de wereld roddelen. Op elk continent, in elke cultuur hoort roddelen erbij. En hoewel we het als kind al ingepeperd krijgen dat roddelen slecht is, heeft het volgens wetenschappers wel een belangrijke functie.

Roddelen beschermt de groep

Zie je dat iemand iets doet dat schade toebrengt aan iemand anders, dan ben je geneigd dat gedrag door te vertellen aan vrienden en kennissen. Je wilt ‘jouw groep’ immers beschermen tegen mogelijke risico’s. Roddelen kun je in dat geval beschouwen als een alarmsignaal.

Roddelen schept een band

Mensen maken graag deel uit van een groep. Ze worden graag bevestigd in hun gevoelens en overtuigingen. Dat bereik je door over negatieve of positieve eigenschappen van anderen te babbelen en dan te merken dat je gesprekspartners het met je eens zijn.

Roddelen maakt vrijgevig

Als je weet dat er over jouw gepraat wordt, wil je natuurlijk het liefst dat er alleen goede dingen over je verteld worden. Dus neig je ernaar wat vrijgeviger te zijn, want dat gaan anderen dan zeker doorvertellen.

De getuigenissen op je website zijn roddels

Sommige product reviews van webshops zien er echt uit als een gemene roddel. Mensen schrikken er niet voor terug om hun ontevredenheid over een aangekochte stofzuiger breed uit te smeren.
Toch leest iedereen recensies bij de aankoop van een product in een webshop. Je wilt immers weten wat anderen van dat product vinden.

Hetzelfde geldt voor getuigenissen over jou en de diensten die jij aanbiedt op jouw website.

Groepsgevoel

Een positieve getuigenis van een klant zorgt ervoor dat anderen die klant worden bij jou zich opgenomen voelen in ‘de groep van tevreden klanten’. Getuigenissen scheppen een band tussen jouw bestaande en potentiële klanten.

Vrijgevigheid

Jij wilt dat er goede dingen over jouw bedrijf worden verteld. En wat je het liefste hoort is dat jouw service zo goed is, ook buiten het afgesproken contract, de afgesproken prijs of afgesproken deadline. Dus bied je buiten de getarifeerde diensten iets extra aan, zoals blogartikels met nuttige tips, een gratis adviesgesprek of een gratis e-book. Je vindt het fijn als prospecten jou vrijgevig vinden (en daardoor klant worden).

Hoe zit het dan met vacatures?

Je job neemt een groot deel van je leven in. Je spendeert over het algemeen meer tijd (in wakkere toestand) met collega’s dan met je gezinsleden.

Wie een nieuwe job zoekt, wil dus vooraf weten waar die/zij/hij terechtkomt. Wat voor cultuur heerst er in het bedrijf? werken er vooral jonge mensen, oudere mensen of een mix van leeftijden? Wordt er veel thuisgewerkt, of zit iedereen op kantoor? Wat vinden medewerkers leuk in hun bedrijf? En wat vinden ze minder leuk.

Allemaal vragen waarop je een antwoord kunt geven door getuigenissen van werknemers toe te voegen aan de vacature.

Een aandachtspunt hierbij. Een werknemer die je aanwerft met valse beloften, blijft niet. Zorg er dus voor dat de getuigenissen oprecht zijn. Windowdressing wordt zo doorprikt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.